Eilen illalla vuokraemännän ja työmiehen irroitellessa keittiön kaapinovien suojapapereita, nojailin muutaman tunnin parvekkeen kaiteeseen ja havainnoin maailmaa GTA-perspektiivistä. Väistämättä tulee mieleen tuo nuoruuden peli, jossa maailmaa havainnoidaan ylhäältä päin. Ihmiset ovat täsmälleen samannäköisiä, musta pää, olkapäät ja niiden kanssa kohtisuorassa heiluvat jalat. Paras hetki oli, kun 19:30 suoraan parvekkeen alla tapahtui vartijoiden vaihto. Valkopaitaisten vartijoiden marssiessa rivissä odotin kovasti jostain ilmestyvää kaaharia, joka olisi jyrännyt kaiken. Tämän jälkeen ruutuun olisi lävähtänyt pisteet ja yläreunaan muutaman poliisin kuva merkkinä etsintäkuulutuksesta. Ellei huijarikoodeja olisi näpytelty.

Asuinkompleksimme työllistää mukavasti kyseisten vartijoiden lisäksi muita työryhmiä, vaikka lähes puolet asunnoista on tyhjillään. Täkäläisiä on hollantilaisen välittäjän mukaan hankala saada vuokraamaan tyhjillään olevia sijoitusasuntojaan. Tapana on ostaa asunto, pitää sitä tyhjänä ja myydä paremmalla hinnalla myöhemmin pois. Vuokraamalla saisi vielä paremman tuoton, mutta sitä kovin harva ymmärtää. Asuntojen omistusoikeus on niin uutta, ettei kaikkea siihen liittyvää osata vielä hyödyntää. Tästä juontaa juurensa uusienkin asuntojen rapistunut ulkokuori. Olen varma, ettei saasteet ja pölyinen ilma voi kaikkea kauhtaisuutta selittää. Ennen, kun Puolue on omistanut asuinrakennukset, se on myös huolehtinut tai jättänyt huolehtimatta niistä. Tähänastisten silmäilyjeni mukaan jälkimmäinen pitää kutinsa. Nyt kun yksityiset omistavat huoneistoja sama mentaliteetti näyttää jatkuvan. Asunnoista maksetaan management feetä, joilla pyöritetään alakerrassa olevaa kompleksin toimistoa ja maksetaan työntekijöiden palkat. Maksu on kuitenkin niin alhainen, ettei ylläpitoon liikene paljoa rahaa.

Talojen ulkokuoren rapistumiseen pätee muuallekin käyvä 5-kerroin. Olen huomannut, että kaikki on täällä 5 kertaa halvempaa, 5-kertaa hitaampaa, 5-kertaa kestämättömämpää ja 5-kertaa nopeammin rapistuvaa. Meille esiteltiin tutustumisreissulla asuntoja kahdesta muustakin korttelista, toinen oli valmistunut 2001 ja toinen 2003. Molemmat tuntuivat kuitenkin olevan 70/80-lukulaisessa kunnossa. Siksi valittiin tämä vuoden sisään valmistunut ja vielä suojapahveissa oleva talo. Hintataso oli samaa luokkaa. Tämäkin talo kaipaisi tosin kohta jo perusteellisen ulkopesun, sen verran likaa on joka paikassa.

Eihän muuten betonipöly ole epäterveellistä, eihän? Laminaattilattia on sen verran ilmankosteuden takia kohollaan, että kävellessä tursahtelee ilmaa ja betonipölyä listojen raoista. Kerran päivässä saa imuria heiluttaa. Aikaisemmin purnutin vuokraemännän huonoa siivoustaitoa, mutta likaisuus johtuukin pölyn tulosta. Eiköhän pölysäiliöt lattian alta vuoden mittaan katoa.