Isiemme suuren johtajan, Puhemies Maon, kerrotaan aikoinaan sanoneen: "Mies ei ole mies, jollei hän ole Kiinan muurilla käynyt." Sensuuriviraston ulkopuolisten lähteiden mukaan sanonta olisi oikeasti mennyt: "Eihän se ole mies eikä mikään, jos ei rekkalesbobaarissa ole käynyt." Miesnäkökulmasta rekkalesbo - Kiinan muuri -vertauksen voi hyvin ymmärtää. Suureksi mieheksi kasvaakseni, piti Maon sanoja lähteä toteuttamaan. Tämä esipuhe pohjustaa seuraavan tapahtumasarjan, joka tapahtui viikko sitten lauantaina...

Jennin espanjalainen koulukaveri täytti vuosia ja halusi lähteä tapahtumaa juhlistamaan kaupungin yöelämään. Olimme kahden vaiheilla lähdemmekö mukaan, koska olo oli lievästi jo flunssainen. Neljän seinän tylsyys pakotti kuitenkin bilejalan liikkumaan ja lähtö oli edessä. Pohjia ei ehditty juomaan, koska päätös lähtöön tuli vartti ennen taksiin hyppäämistä. Iso olut maksaa tavisbaareissa 1-1.5 euroa, joten tappio ei ollut huima. Teen tissuttelukulttuuri on tästä kaupungista lähtöisin, joten otaksun, että täällä ei etkoilla alkoholia edes lipitellä. En siis olisi muita jäljessä humalattomuudellani.

-Laitas Veke mulle vielä yks teekuppi, pistä tuplalehdet, niin tilataan sitten taksi.

-Ei vielä, mä haluun vetää ainaski pari kourallista raakana vielä!

-Pois sieltä teekaapilta Pökö, sä oot liian tillin-tallin, sulle vain yhden tähden teetä tästä eteenpäin, ethän sä edes tunnistais, että näitä lehtiä on liotettu ja kypsytetty 23 vuotta!

Samaan taksiin tuli Jennin ja mun kanssa Jennin koulukaveri Ameriikasta, sama, joka oli potkupalloa katselemassa. Keskustassa tavattiin espanjalainen, rääväsuinen sankari ja mukana olleet argentiinalainen ja hongkongilainen. Lähdettiin siitä sitten kohti reggae-hippibaaria, paikallista Never Grow Oldia. Mukava baari, jonka tunnelmaa häiritsi vain naapuripaikan karaokeiltama. Häiritsee se tosin meidän yöuniakin, joten joku ilta käyn Dirlandaat vetämässä kodin naapurimestassa. Tunnelma oli korkealla ja odotukset kovia, olihan seurueessa itseni lisäksi toinenkin miessukupuolen edustaja. Kalskea argentiinalainen. Nyt tintataan!

Siinä vaiheessa, kun itse olin juonut toisen pullon olutta puoleen väliin, tuli espanjatar hyvänä kakkosena, vain puoli pulloa jäljessä. Luottoni argentiinalaisuroisiin oli kaikonnut, mies kun oli ehtinyt tyhjentää vasta ensimmäisen pullon kaulaosan. Muuten kyllä oli mukava tyyppi. En useasti ole itseäni sieneksi tuntenut, mutta tällä kertaa kyllä. Puolitoista pulloa lähes ilmaista olutta puolessatoista tunnissa. Se loppuu kesken, sitä pitää juoda, happy-hour ei kestä ikuisuuksiin! Loput oluesta ehti sitten väljähtyä yrittäessäni säästellä litkua kestämään puoli tuntia.

Oli aika vaihtaa paikkaa, ihmisillä oli nälkä ja halusivat ruokaa. Mokomat. Pizza ostetaan vasta lopuksi, valomerkin jälkeen, kun laskuhumalaväsymys on pahimmillaan. Tiibetiläispaikasta saimme nälkäisille ruokaa ja janoisalle rommikaakaon nuhaiseen kurkkuun. Kaakaota enemmän houkutti baarin vieressä ollut yökerho, jonka oven suussa luki "ladies only". Lesbobaari? Kyllä! Silmiini kuvastuivat kaikki stereotypiat uhkeista blondilesboista, jotka hienostuneesti siemailevat drinksujansa.. *skrätch* Ei ne oo blondeja, nyt ollaan Kiinassa. Jenni lähti amerikkalaisen kanssa baaria katsastamaan ja me loput jäimme syömään, juomaan ja miettimään pääseekö miehet baariin olleskaan. Hetken päästä kävelimme pokkana sisälle.

Homppabaarissa olen käynyt aiemminkin. Edesmenneessä legendaarisessa Hilpeässä Huikassa (vai oliko se Yö-Huikka? Menee aina ristiin) soitettiin loistomusaa, ihmiset olivat pukeutuneet värikkäästi ja muutenkin tunnelma oli mahtava. Vessassa vaan piti katsella olkapäänsä yli, kaiken varalta. Varsinaisiin lesbobaareihin en ole aiemmin törmännyt. Hassua, että eka kerta tapahtui juuri Kiinassa, jossa lesboja ei varmaankaan virallisesti ole. Tässä on myös paikka, johon tasa-arvovaltuutetun olisi hyvä puuttua; homobaareihin pääsevät myös naiset, lesbobaareista miehet heitetään ulos. Niin kuin nyt kävi.

"Ladies only, olisi hyvä jos poistuisitte." "Älä ota henkilökohtaisesti, satut vain olemaan mies."

Paikka oli vähän Upseeriskerhon ja Reikun risteytys kello kuuden aikaan aamulla. Olin aivan varma, että sisällä oli miehiä, mutta he kuuluivatkin rekkalesbo-kategoriaan. Ikääkään ihmisillä ei ollut 16-kesää enempää. Yksi laulaa karaokea, toiset vievät nalleja lahjaksi. Aivan hämärä paikka, ties mitä olivat polttaneet. Mutta tulipahan käytyä. 'Nro. 84: Käy lesbobaarissa, done'

Lesbobaarin jälkeen käytiin viiden paikan ovella ja päädyttiin kuudenteen. Matkan varrella nähtiin mm. kiipeilybaari, jossa voi juoda olutta ja rimpuilla, tuus Tolu kokeilemaan. Kuudes ovi oli BABI II -yökerhon, jonne loikattiin sisään. Muutkin olivat kuulleet, että baarissa tapellaan useasti, mutta pitihän sitä kokeilla. Sisällä olleet neljä luotiliiveihin pukeutunutta vartijaa loivat pettämättömän turvallisuudentunteen. Yökerho oli yksi iso sali, jonka keskellä oli baaritiski, reunoilla loosseja ja tiskijukka, jonka eläytyminen oli omaa luokkaansa. Muuten huone oli täynnä pieniä korkeita pöytiä, joiden ympärillä oli baarijakkaroita. Kaikki lattiapinta oli täytetty tanssivilla ihmisillä. Myös harvahammasveikolla, joka tarjosi juomaa kaikille muille, paitsi mulle. Mainittakoon, että argentiinalainen intoutui tässä vaiheessa kittaamaan. Toivoa siis vielä on.

Aiemmin olen ihmetellyt baarien kovaa mainosintoa tiettyjä viskimerkkejä kohtaan. BABI II:n ulkoseinällä komeilee valtava Chivas Regal -pullo, joilla täytettyjä kärryjä olen nähnyt baarin takapihalla. Baarin sisällä asia selkeni: jokaisella pöydällä oli pullo viskiä, pari pulloa jääteetä, iso kannu ja laseja. Toiminne oli selkeä; ostat pullon ja lantrinkia, teet sekoituksen kannuun ja juopaset alas. Ei ihme, että tapellaan. Muutenkin baarissa oli railakas meno, niin railakas, ettei meikäläinen sitä selvin päin kestä. Tässä vaiheessa kuume alkoi ilmoitella itsestään, joten oli aika palata kotiin. Ensi kerralla BABI II:een mennäkseen tarvitsee hyvät pohjat ja Peltorit.

Illan aikana juteltiin eri kansallisuuksiin liittyvistä stereotypioista ja muut totesivat, että suomalaiset ovat hiljaisia ja juovat paljon viinaksia. Hä? Jos kaksi olutta ja rommikaakao on paljon, niin tulkaas käymään Suomessa. Eikä tartte edes olla vappu, tavallinen viikonloppu riittää. Toisaalta Jenkeistä kaikilla oli mielikuva, notta tykkäävät haastaa muita oikeuteen omista tyhmyyksistään. Ennemmin olen hiljaa ja juon, kuin olen niin tollo, että haastan mikrovalmistajan oikeuteen kissani kuolemasta.