Tänään on Mid Autumn Festivaali, en tiedä mitä se suomeksi on, mutta tänään sitä vietetään. Kaikki kerääntyvät perheidensä pariin, syövät kuukakkuja (moon cake) ja katselevat täysikuuta. Tosin täysikuu on vasta huomenna, mutta kerrankos se kuukalenteri päivällä heittää. Kauppojen hyllyt on jo aikaa sitten raivattu tyhjiksi muista tavaroista ja täytetty kuukakuilla. Jos jonkinmoista puna-kulta-laatikkoa ja tuotteiden esittelijää löytyy prismoista. Ja tusinasta erimakuisia kakkuja saa pulittaa parhaimmillaan vajaa 100 euroa. Noin niin kuin prisma-laadusta. Stokkahinnat on erikseen. Sisällä kakuissa voi olla mitä tahansa lihasta hedelmiin, enkä minä ainakaan vielä huomaa ulospäin eroa. Sain eilen lahjaksi pussillisen ilmeisesti kuukakkuja, en tiedä, ja kun yhtä maistoimme iltaherkkuna totesin sen olevan lähellä suomalaista kuivahtanutta, lihapasteijan ja -piirakan jälkeläistä. Toivottavasti tänään saamissani kahdessa kuukakussa on hedelmätäyte, niihin kun ei vielä olla törmätty. Jotenkin tulee joulu mieleen, kun ihmiset tuhlaa hillittömiä summia noihin kakkuihin. Kiinalaisen maanviljelijän parin kuukauden palkka humahtaa suusta alas.

Kuulin eilen uutisista, että tänä vuonna kuukakkuihin käytetään ensimmäistä kertaa QS-sertifikaattia. Eli kakut, joiden pakkauksista merkki löytyy, ovat kohtuullisen turvallisia syödä. Valtion tarkastamia. Sama quality standard on levinnyt jo moniin ruokatuotteisiin. Itseasiassa tuossa teekipossani, jossa alunperin oli persikkamehua paloineen, on myös tuo merkki. Sitä pitää kalastella jatkossa kaikista ostoksista. Uutisessa kerrottiin, että tänä vuonna 70% elintarvikkeista suurissa kaupungeissa käy läpi laatutarkastuksen, nousua viidessä vuodessa 15 prosenttiyksikköä. Lisäksi 95% vihanneksista on turvallisia syödä torjunta-aineiden ja myrkkyjen osalta. Lopusta 5 prosentista ei kerrottu. Jotenkin uutisesta jäi kuva, että QS-merkintä elintarvikkeessa tarkoitta sitä, että se ei ole haitallista elimistölle. Ei välttämättä tervellistä, mutta ei sisällä pahasti myrkkyjä.

Toinenkin uutinen jäi mieleen pari päivää sitten. Kuuluisa Mattel-tapaus. En tiedä mitä siitä on muualla maailmassa viimeaikoina uutisoitu, mutta täällä ykkösuutisena oli Mattelin johtajan vierailu ja anteeksipyynnöt. Johtaja, jonka nimeä en muista, oli käynyt vierailulla ja pyytänyt kovasti anteeksi Kiinalta, Kiinan kansalta ja kiinalaislta leluvalmistajilta sitä, että oli vetänyt markkinoilta kiinassa valmistettuja, ihmisille vaarallisia leluja. Ylireagointia puuhassa on kuulemma ollut. Uutispläjäyksessä joku kiinalainen poliitikko totesi, että jos yhdestä tuotteesta löytyy vikaa, pitää yksi tuote vetää markkinoilta, jos kymmenestätuhannesta, niin kymmenentuhatta, mutta jos yhdestä löytyy vikaa, niin ei kymmentätuhatta tuotetta voi vetää markkinoilta. Niin. Ensin pitää tutkia, sitten vasta hutkia. Tosin jos yhdestä tuotteesta löytyy myrkkymaalia, niin saattaa olla, että samaa maalia on käytetty jossain rinnakkaistuotteessakin. Mutta näin se täällä uutisoitiin, paha Mattel pyysi anteeksi, totuus lienee puolessa välissä.